Stadse Boeren

Stadse Boeren is een groeiende gemeenschap van stadslandbouwers. Voor hen ontwikkelden we een veelzijdige app. Met deze app komen de Stadse Boeren in contact met elkaar, kunnen ze takenlijstjes maken voor hun planten, kunnen ze hun oogst met elkaar ruilen en hebben ze altijd een kaart bij de hand met vrije plukplaatsen in de buurt. Kortom, met deze app blijven de Stadse Boeren altijd up-to-date van de stadslandbouwactiviteiten in hun stad.

Stedelingen stillen hun honger naar de moestuin via de Stadse Boeren-app

Ontwerp

DOELGROEP
De identiteit van de Stadse Boeren app moest aanslaan onder een breed publiek. Onder de stadslandbouwers, maar ook onder de mensen die zelf misschien geen moestuin hebben, maar het wel heel leuk vinden om deel te nemen aan activiteiten rondom Stadslandbouw.

VISUELE IDENTITEIT
Stadslandbouw is kleinschalig en vindt plaats op daken, balkonnetjes en braakliggende terreinen in de stad. Daarom wilden we plezier en creativiteit uitdragen met de visuele identiteit. Om zo een uitstraling te creëren die de doelgroep verleidt om zich aan te sluiten bij de community. Dat gevoel hebben we verpakt in een enthousiasmerende, illustratieve stijl waarbij stadspandjes transformeren tot planten uit de eetbare tuin. We tekenden alles met de hand, wat het ambachtelijke werk in de moestuin nog eens extra illustreert.
LogoIllustratieGroente- en fruitillustraties
1/4
Splashscreen Stadse Boeren appSchermweergaven Stadse BoerenRuilmarktMijn moestuinVrije plukplaatsen, nieuwe plekken kunnen eenvoudig met foto in de app toegevoegd worden
1/4

Ontwikkeling

De app is in fases tot stand gekomen. In 2013 is de eerste versie van de app gelanceerd, op dat moment enkel gericht op Den Bosch. In losse updates zijn vervolgens pushnotificatie, localisatie per stad, instellingen en badges voor ongelezen items toegevoegd. 

De inhoud van de app is te beheren in een op maat gemaakt contentmanagementsysteem. In dit systeem vinden tevens het accountbeheer, de ruilmarkt, discussies en synchronisatie van andere gebruikersgegevens plaats. Inloggen op de app kan eenvoudig met je Facebookprofiel. En uit Facebook worden ook automatisch stadslandbouwgerelateerde evenementen ingeladen.

ActIvatie

Om het project en de app onder de aandacht te brengen, zijn er in samenwerking met de opdrachtgever een aantal communicatie-uitingen ontwikkeld. Zo zijn er voor de activiteiten van de Stadse Boeren bouwborden ontwikkeld, waar aangeduid wordt welke tuin er gevestigd is. Ook zijn er beachflags ontwikkeld voor evenementen en is er een zadenbibliotheek neergezet waar je gratis zaadjes kunt ruilen.

Voor de algehele verspreiding door de stad zijn er freecards ontworpen, gemaakt op groeipapier. Stop het papier in de grond, geef het voldoende water en er groeit een tijm- of rozemarijnplant op jouw balkon. Ook zijn er middelen gemaakt om je moestuin mee te ordenen en stickers voor potten en plantkaartjes, waarop je schrijft welke plantjes je gezaaid hebt.

Er is een persbericht met een pakket aan screenshots samengesteld. De app is tevens opgepakt en tentoongesteld in MOTI (Museum of the Image, Breda).
Freecard op groeipapierPlantkaartjes
1/4

Download de app

Download nu in de Google Play store!Download nu in de Google Play store!
Terug naar top